Günümüz modern Türkiye’sinde devletle veya devlet aracılığıyla gerçekleştirilen tüm resmi işlemlerde çeşitli vergilendirmeler uygulanmaktadır. Türkiye’de birbirinden farklı uygulama alanları ve uygulanış biçimleri ile pek çok farklı vergi türü bulunmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde yönetim ve tespitlerinin gerçekleştirilmekte olduğu vergi uygulamalarındaki ödeme oranları ise verginin türü, uygulama alanı ve uygulanış şekli gibi ana maddeler başta olmak üzere pek çok değişkenin göz önünde bulundurulması ile vergi türleri arasında ciddi farklılıklar göstermektedir. Bu kapsamda Türkiye’de bireylerin veya işletmelerin gerçekleştirecekleri her türlü sözleşmeden dolayı doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi türü olan damga vergisi en sık karşılaşılan vergi türleri arasında yer almaktadır. Damga vergisi tutarları ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nca belirlenir.
Türkiye’de Damga Vergisi Uygulanan Şartlar
Türkiye’de Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde devlet tarafından yapılan her türlü sözleşmeden doğan bir vergi çeşidi olan damga vergisi için uygulama kriterleri;
* İki kişi arasında gerçekleştirilen sözleşmelerde damga vergisi uygulanmaktadır. Bu durumda oluşan damga vergisinin mükellefliği her iki tarafa da aittir.
*Resmi dairelerde kişiler arasında gerçekleştirilen sözleşmelerde ise damga vergisinin uygulanması gerçekleştirilir. Bu durumda ise damga vergisinin mükellefi kişilerdir. Bu yüzden damga vergisinin ödemesi sözleşmeyi gerçekleştiren kişiler tarafından gerçekleştirilir.
*Yabancı ülkeler ile Türkiye içerisinde yabancı elçilik ve konsolosluklarda gerçekleştirilen kağıtların vergisi, Türkiye’de düzenleme yapılan kağıtları resmi dairelere ibraz eden, üzerilerinde devir ya da ciro işlemleri yapan ya da herhangi bir sebeple hükümlerinden faydalanan kişiler tarafından damga vergisinin ödemesi gerçekleştirilmektedir.
Türkiye’de Damga Vergisine Tabi Kağıtlar
*Akitlerle ilgili kağıtlar
*Kararlar ve mazbatalar
*Ticari işlemlerde kullanılan kağıtlar
*Makbuzlar ve diğer kağıtlar şeklinde listelenmektedir.
Türkiye’de uygulanan damga vergisi tutarları ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yayınlanan tablo ise aşağıdadır.
Leave a Reply