Hangi konuda olursa olsun ücret ödemelerinde damga vergisi konusu merak edilmektedir. Bu açıdan maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat gibi tüm ücret ödemelerinde damga vergisinin ödenmesi konusunda kesin karar varılmış durumdadır. Buna göre ödemelerin şekli bu konuda önemlidir.
Eğer yapılacak olan ödemeler nakit olarak kişilere elden verilmiyor ve banka havaleleri üzerinden yapılıyorsa, alınacak olan bu dekontlar için damga vergisinin ödenmesi zorunludur. Bu nedenle damga vergisi ödemek istemeyen kişilerin ödemelerini nakit olarak yapması gerekmektedir. Ödenecek olan damga 2020 yılı için binde 7,59 oranında verilmesine karar verilmiştir.
Nakit ve banka yolu ile yapılan ödemelere göre farklılık gösteren damga vergilerindeki bu düzenleme ile birlikte kişilerin genelde ödemelerini nakit yolu ile yaptığı görülmektedir. Nakit olarak yapılan ödemelerde damga vergisi gibi ücretlerin ödenmesine gerek kalmaması, bu konuda olabildiğince elden ödeme yapılmasını tercih edilmesini sağlamaktadır.
Damga vergisi gibi ödemelerde belirtildiği gibi bazı durumlar geçerli olduğu için kişilerin damga vergisi ödemek istemediği durumlarda damga vergisinin alınmadığı ödeme yöntemleri seçilmelidir. Bu konuda damga vergisi ile ilgili hazırlanan resmi mevzuata bakılması yeterli olacaktır. Mevzuatın incelenmesi ile birlikte kişilerin hangi işlemlerde damga vergisi ödeyeceği, hangi işlemlerde ise damga vergisinden muaf olacağı görülebilir. Bu doğrultuda da kişilerin yapacağı işlemlerde öğrenilen bilgilere göre seçim yapılması yeterli olacaktır.
Leave a Reply