SERBEST MUHASEBECİLİK SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİK MALİ MÜŞAVİRLİK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ


Modern ticaret hukuku çerçevesinde işletmelerin gider ve kazançları ile ilgili olarak gerçekleştirilmesi veya düzenlenmesi gereken çeşitli hesaplamalar ve tablolar bulunmaktadır. Bu kapsamda Türkiye’de ekonomik ve kurumsal alanda muhasebeciler tarafından profesyonel muhasebe hizmetleri sunulmaktadır. İşletmelerin mali işlemlerinin kayıt altına alınmasını sağlayan, sınıflandırılmasını sağlayan, özetini oluşturan ve raporlamasını sağlayan bir birim olan muhasebe alanında muhasebeciler tarafından hizmetler veriliyor.

Türkiye’de 1989 yılında yürürlüğe koyulan Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında muhasebecilik mesleğinin şart, kapsam ve çalışma kanunlarının belirlenmesi sağlanmıştır. Türkiye’de muhasebe meslek mensupları üç ana unvan ile birbirilerinden ayrılmaktadır. Bu unvanlar;

-Serbest Muhasebeci

-Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

-Yeminli Mali Müşavir şeklindedir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik asgari ücret tarifesi yıllık olarak belirlenmektedir.

Her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik asgari ücret tarifesi uygulaması 2016 yılını kapsamaktadır. Bu kapsam dahilinde bulunan muhasebecilerin çalışma alanları unvanlarına göre değişiklikler gösterebiliyor olsa da genel muhasebe hizmetleri;

-Anlaşmalı olduğu kurumsal yapının tahsil, tediye ve mahsup fişlerini yazmak ve imzalatmak,

-Tahsilat fişi ile para tahsil etmek

-Tediye fişi ile ödeme yapmak

-Kurumsal yapı adına gelen ve gönderilecek para için gerekli işlemlerin yapılmasını sağlamak

-Harcırah ödemelerini gerçekleştirmek

-Mahsubunu yapmak

-Maaş bordroları için düzenleme yapmak

-Ücret dağıtımını gerçekleştirmek

-Tahsil edilen ve ödenen miktarları kasa mevcudu ile karşılaştırmak

-Gerekli yevmiye ve defteri kebir kayıtlarını tutmak

-Belirli aralıklarla muhasebe defterinin mutabakatını sağlamak

-Stokların fiziksel kontrolünü gerçekleştirmek gibi genel işlemleri kapsamı altına almaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik asgari ücret tarifesi 2016 oranları aşağıdaki tablolarda yer almaktadır.

<<ÜCRET TARİFESİ>>


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*