Kurumlar vergisi kapsamında sari inşaat faaliyetlerin gider gösterimi ve amortisman işlemleri de belirlenmiş durumdadır.
Bu açıdan konuyla ilgili işlem yapacak olan firmaların belirtilen mevzuatlar dahilinde işlemlerini yürütmesi gerekmektedir.
Mevzuatta belirtilen “Sâri inşaat ve onarım işlerine ilişkin harcamalar ile diğer işlere ait satış ve hasılat tutarlarının birbirine olan oranı dâhilinde; müştereken kullanılan tesisat, makina ve ulaştırma vasıtalarının amortismanları ise kullanıldıkları gün sayısına göre dağıtılacaktır.” İfadesi ile birlikte yapılacak olan işlemler için yol gösterilmiş durumdadır.
Bu bakımdan kişiler bu uygulamalar kapsamında işlemlerini yaparak, vergi konusunda sorun yaşamaktan kurtulabilir. Kurumlar vergisi gibi detaylarda bu tür mevzuatlara bakılması yeterli olacaktır.
Sari İnşaat Nedir?
Sari inşaat kavramı, bir firma ya da kurum tarafından yapılan inşaat işlerinin bir takvim yılını geçmesi h alinde kullanılan bir kavramdır. Firma ve kurumlarda vergi ve benzeri ödemeler en geç yıllık olarak yapılarak yıl kapanışı sağlanırken, sari inşaatlarda bir takvim yılını geçen bir sürenin olması, sari inşaatlar ile ilgili yapılacak işlemlerde farklı mevzuatların uygulanmasına neden olmaktadır.
Bu bakımdan sari inşaat çalışmalarında vergi, indirim ve amortisman gibi hesaplamalarda gün üzerinden hesaplama yapılmaktadır. Günlük hesaplama yapılarak işlemlerin nasıl yapılacağı belirlenebilecektir. Tutanak tutma, gelir tablosu üzerinde gelirlerin gösterilmesi ve giderlerin hesaplanması gibi tüm işlemler, sari inşaatlar için hazırlanan tabloda gösterilmektedir. Bu açıdan benzer çalışmaları yapanların dikkat etmesi gerekmektedir.
İnşaat çalışmalarının bir yılı geçmesi halinde farklı bir uygulama yürütülürken, bu konuda 1 yıldan daha az bir süre içerisinde yapılacak çalışmalar herhangi bir şekilde sari inşaat kapsamına alınmamaktadır. Bu tür durumlarda yapılması gereken işlem, kişilerin sari inşaat dışındaki inşaat düzenlemeleri için öngörülen mevzuatlara göre yapılması gerekmektedir.
Leave a Reply