ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ BEYANNAMESİ


Günümüz Türkiye’sinde her alanda çeşitli vergilendirme uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Kamu gelirleri arasında yer alan vergi sistemleri Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tespit, yönetim ve denetim çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Kamu hizmetlerinin sürdürülebilirliği, ticari ve kurumsal alandaki faaliyetlerin daha sıkı denetlenebilmesi ve nizami çerçeveye alınabilmesi gibi sebepler dolayısı ile çeşitli vergilendirme sistemleri uygulanmaktadır. Bu vergilendirme sistemlerinden birisi de son birkaç yıldır her cep telefonu kullanıcısının sıklıkla karşılaştığı Özel İletişim Vergisi’dir.

Eskiden GSM operatörleri tarafından tüketiciye yansıtılmadan kurum tarafından ödenen Özel İletişim Vergisi son birkaç yıldır doğrudan tüketiciye yansıtılıyor. İlk olarak 1999 yılında Marmara Depremi ardından bölgenin yeniden kalkınması ve iskan edilebilmesine mali destek olması amacı ile geçici vergi statüsünde yürürlüğe girmiş ve günümüzde halen uygulanmaya devam etmektedir. Özel İletişim Vergisi, mobil iletişim hizmetleri yani cep telefonları, GSM hizmetlerini ve interneti kapsamı altına almaktadır. 2005 yılında Maliye Bakanlığı bünyesinde yapılan kanun değişikliği kapsamında Özel İletişim Vergisi’nin geçici vergi statüsünde değişiklik gerçekleştirilerek, kalıcı vergi sınıfına alınması sağlanmıştır. Bu tarih itibari ile de GSM operatörleri tarafından Özel İletişim Vergisi abonelere yansıtılmaya başlandı. Günümüzün hızla gelişen teknolojisiyle birlikte de Özel İletişim Vergisi devlet açısından oldukça önemli bir gelir kaynağı haline gelmiştir.

Özel İletişim Vergisi ödemeleri GSM operatörleri tarafından tüketiciden alınarak, devlete ödenir. Bu kapsamda da Gelir İdaresi Başkanlığı’na Özel İletişim Vergisi beyannamesi gerçekleştirilmesi yasal yükümlülüğü bulunmaktadır.

Özel İletişim Vergisi oranları ise;

*Aylık internet bağlantısı haricindeki kullanımların üzerinden tüketiciye %25 Özel İletişim Vergisi uygulanmaktadır.

*İnternet paketleri ve internet kullanımları üzerinden ise %5 oranında Özel İletişim Vergisi uygulaması GSM operatörleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen dönemlerde Özel İletişim Vergisi beyannamesi gönderimlerinin gerçekleştirilmesi gerekirken, ÖİV beyanname örneği aşağıdadır.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*