KİST DÖNEM ÇALIŞANLARIN ASGARİ GEÇİM HESAPLAMASI


Bir ay içerisinde tam olarak çalışmayan ve belirli süreler içerisinde kist dönem çalışan kişiler için SGK ve diğer işlemler de farklı olarak yapılmaktadır. Bu tür durumlarda kist dönem çalışanların asgari geçim hesaplaması olarak ayrı bir mevzuat hazırlanmış ve bu kapsamda kişilerin işlemleri yapılmıştır.

Eğer siz de kist dönem çalışıyorsanız, kist dönem asgari geçim hesaplama düzenlemesine göre işlem yapabilirsiniz. Yıllık ya da aylık olarak yapılabilecek olan bu hesaplama işlemlerinde, kişilerin hesaplamalarında yapılacak işlemler şöyle açıklanmıştır. Ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınacağından hesaplanan yıllık tutarın o aya isabet eden tutarından kist döneme ait gelir vergisi tutarı mahsup edilecektir

Kist dönem çalışanların genelde çalışma sürelerinin belirlenmesinde ya da özellikle sigorta üzerinden yapılacak prim ödemelerinin tam olarak yapılmasında sorun yaşanmaktadır. Bu nedenle kişilerin çalışma sürelerine göre prim ödemelerinin yapılıp yapılmadığını kontrol etmesi gerekmektedir. Bu sayede hem sigorta için eksik prim ödemesinin yapılması önlenecek hem de kişilerin sigorta üzerinden emekli olmak için gecikme yaşanması mümkün olmayacaktır.

Bu bakımdan kişilerin kist dönem gibi çalışma türlerinde de sigorta takibini iyi bir şekilde yapması gerekmektedir. Kist dönem çalışan kişiler için asgari geçim indirimi gibi sosyal haklar da bulunduğu için bu tür durumlardan yararlanmak için yukarıda belirtildiği gibi işlem yapılması yeterli olacaktır.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*