İş verenlerin, işçilere ödediği tazminatlar ile hükümler hazırlanmış durumdadır ve ödenecek tazminatların gider olarak gösterilebilmesi konusunda yoğun bir talep bulunmaktadır. Ödeme tazminatların gider olarak gösterilebilmesi için tazminatın iş ile ilgili olması ilk kriterdir. Bu konudaki diğer kriterler ise; tazminatın sözleşmelere bağlı olarak doğması, kanunlar doğrultusunda ödenmesi gerekmektedir. Bu kriterlerin sağlanması halinde ödenecek olan tazminatların gider olarak gösterilmesi mümkündür.
Fakat ödenen tüm tazminatların gider olarak gösterilmesi mümkün değildir. Bu konuda ilam veya kanun emri olma şartı aranmaktadır. Bu bakımdan ilam veya kanun emri olmaksızın gider olarak tazminatın gösterilmesi mümkün değildir.
Tazminatların ödenmemesi için çeşitli işten çıkarma çalışmaları yapılabilmektedir. Zira işçinin kendi isteği ile işten çıkması, istifa etmesi halinde herhangi bir tazminat hakkı doğmamaktadır. Bu bakımdan çalışan kişilere bu yönde baskı yapılmsaı halinde mutlaka konuyla ilgili çalışanların haklarını araması gerekmektedir.
Çalışan kişilerin kendi isteği ile ayrılmaması ve işten çıkartılması halinde ise tazminat hakkı doğmaktadır. Tazminat konusunda tek kriter, en az 1 yıllık çalışma süresinin olmasıdır. 1 yıldan daha az bir sürede iş yerinde çalışan kişilerin işten çıkartılması halinde tazminat ödenmemektedir. Tazminat konusunda gerek işveren gerek çalışanların haklarını iyi bilmesi ve buna göre işlemlerini yapması gerekmektedir. Bu sayede herhangi bir mağduriyet yaşanmadığı gibi hakların savunulması mümkün olacaktır. Bu bakımdan güncel düzenlemeler mutlaka incelenmelidir.
Leave a Reply