Türkiye’de uygulanmakta olan farklı sistemlerde vergi türleri bulunuyor. Bunlar arasında özellikle peşin vergi sınıfındaki vergiler ön plana çıkıyor. Türkiye’de Maliye Bakanlığı’na bağlı bulunan ve faaliyetlerini sürdüren Gelir İdaresi Başkanlığı denetim ve yönetimi altındaki vergilendirme sistemleri kapsamında geçici vergi türü de yer almaktadır. Bu kapsamda geçici vergi, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olan kişilerin cari vergilendirme dönemlerinin gelir ve kurumlar vergisi ile ilgili üçer aylık kazançlar üzerinden hesaplanarak, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ödenmesi gereken bir peşin vergi türüdür. Türkiye’de Maliye Bakanlığı tarafından iş dünyasından alınan bir kazanç vergisidir. Bu kapsamda Türkiye’de işletmelerin geçici vergi beyannamesi bulunması gerekmektedir.
Geçici vergi beyannamesinin kullanım amacı ise kazanç vergilerinin tahsilatını ön almak ve kazançların elde edildikleri takvim yılına yayılmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Geçici vergi beyannamesi düzenlenmesi kapsamında beyanı gerçekleştirilir ve bu beyana göre de geçici vergi ödemesi Gelir İdaresi Başkanlığı’na ilgili mükellef tarafından gerçekleştirilir. Türkiye’de geçici vergi kapsamı altına girenler ise;
-Basit usulde vergilendirilenler dışında ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri geçici vergi ödemekle yükümlüdür.
-Adi ortaklıkları ve kolektif şirketler ile adi komandit şirketler ortaklık olarak gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmamalarından dolayı geçici vergi mükellefi de değildirler. Ancak adi ortaklıklar ile kolektif şirketlerde ortakların, komandit şirketlerde komandite ortak şirketten almış oldukları kazançlar, şahsi ticari ya da mesleki kazanç kapsamı içerisine girdiğinden geçici vergi kanunu kapsamı altında da bulunmaktadır.
-Türkiye’de işyeri veya daimi temsilcisi bulunan dar mükellefiyete tabi kurumlar, bu faaliyetleri nedeniyle geçici vergi ödemekle yükümlüdürler.
Hesap dönem takvim yılı olan mükellefler için geçici vergi dönemleri;
1.dönem(Ocak, Şubat, Mart)
2.dönem(Nisan, Mayıs, Haziran)
3. dönem(Temmuz, Ağustos, Eylül)
4.dönem(Ekim, Kasım, Aralık) şeklindedir. Bu kapsamda vergi mükelleflerinin alt kısımda yer alan vergi beyannamesini doldurarak, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ilgili dönem kapsamında beyanda bulunması gerekir.
Leave a Reply