DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARINA İLİŞKİN İSTİSNA TUTARI


Türkiye’de uygulanan kanunlar gereğince mal ve hakların satış, kamulaştırma, takas veya devri sayesinde ortaya çıkan kazançları ifade eden değer artışı kazancı, Gelir Vergisi Kanunu’nu kapsamı altındadır. Bu kapsamda da değer artışı kazancına ilişkin olarak Gelir Vergisi Kanunu’nun Mükerrer 80.maddesi dahilinde ayrıntılı biçimde düzenlemesi gerçekleştirilmiş ve bu kapsamda elde edilen kazançların diğer kazançlar ve iratlar şeklinde ayrı bir kapsam altında değerlendirilmesi sağlanmıştır.

Kanun kapsamında elden çıkarma olarak tabir edilen değer artışı kazançları mal ve hakların satış, takas, devir, trampa ve kamulaştırılması sonrasında elde edilen tüm kazançları kapsamı altına almaktadır. Günümüzde Türkiye’deki kanunlara göre ticari işletmeler tarafından bir malın sermaye olarak kullanılması da aynı kapsam altına dahil edilerek, değerlendirilmektedir.  Günümüzde değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun Mükerrer 80.maddesi dahilinde değer artış kazancı sınıfına giren kazançlar şu şekildedir;

-2 yılı aşkın süre yatırımcısında bulunan hisse senetleri hariç olmak üzere, menkul kıymetler ve sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından elde edilen kazançlar

-Telif haklarının telif sahibi olan kişi veya mirasçıları dışında kişiler tarafından elden çıkarılması ile ortaya çıkan kazançlar

-Ortaklık hakları ya da hisselerine ilişkin gerçekleştirilen elden çıkarılmasından oluşan kazançlar

-Çalışması durdurulan işletmeye ilişkin gerçekleştirilen elden çıkarmadan elde edilen kazançlar

-70. Maddenin 1. Fıkrasında bulunan 1,2,4 ve 7. Bentlerindeki mal ve hakların kazanımının ardından en genç 5 yıllık süre içerisinde satılmasından elde edilen kazançlar şeklindedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2016 yılı için açıkladığı Türkiye’de uygulanan değer artış kazançlarına ilişkin istisna tutarı tablosu aşağıdaki gibidir.

Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı
(G.V.K. Mükerrer 80)
Yılı Uygulanan Tutar Yasal Dayanağı
2016 11.000 TL 290 Seri No.lu Genel Tebliği
2020 10.600 TL 287 Seri No.lu Genel Tebliği
2014 9.700 TL 285 Seri No.lu Genel Tebliği
2020 9.400 TL 284 Seri No.lu Genel Tebliği
2012 8.800 TL 280 Seri No.lu Genel Tebliği

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*