VERGİ BEYANNAMELERİNDE UYGULANAN DAMGA VERGİSİ TUTARLARI


Türkiye’de resmi alanda uygulanan farklı vergilendirmeler bulunmaktadır. Türk Vergi Sistemi kapsamında Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafınca yönetim ve denetim çalışmalarının gerçekleştirildiği vergilendirme uygulamalarında çok sayıda farklı vergi türü bulunuyor. Bu vergi türlerinin kapsam ve genel yapıları dışında sistem yönünden de birbirlerinden önemli farkları bulunuyor. Özellikle Türkiye’de bazı vergi sistemleri beyanname usulüne göre gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden vatandaşların mükellef oldukları vergi türüne göre Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl için her vergi sistemine göre farklı olarak belirlenen tarih aralıklarında ve dönemlerde vergi beyannamelerinde bulunulması gerekmektedir.

Vergi mükellefleri tarafından doldurulan ve hazırlanan vergi dairesine verilmesiyle, mükellefin ödemekle yükümlü olduğu verginin belirlenmesini sağlayan belgedir. Vergi beyannamesi dahilinde ödenmesi gereken verginin türü, matrahı, vergi miktarı ve mükellef ile ilgili bilgilerin yer aldığı belgedir. Vergi borçlarının miktarının hesaplanabilmesi için mükellef tarafından vergi kanunları kapsamında belirtilen dönemler içerisinde vergi dairelerine verilen çizelge-bildirge olan vergi beyannamesi de resmi evrak sınıfına girmesinden dolayı damga vergisi ile vergilendirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl için vergi beyannamelerine yönelik olarak vergi beyannamelerinde uygulanan damga vergisi tutarları belirlenmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı yönetiminde bulunan damga vergisi kanunu kapsamında vergi beyannamelerine ilişkin olarak uygulanacak damga vergisi tutarları her yıl için belirlenmektedir. Vergi beyannamelerinde uygulanan damga vergisi tutarları ile diğer tip sözleşme gibi işlemlerde uygulanan damga vergisi miktarlarında farklı oranlar söz konusu olabiliyor. Bu yüzden Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi mükelleflerine gerçekleştirecekleri vergi beyannamesi işlemi esnasında ödemeleri gereken damga vergisi tutarları ile ilgili olarak her yıl için ayrıntılı bir tablo hazırlayarak, paylaşımını gerçekleştiriyor. Böylelikle mükellefler vergi beyannamesinde ödeyecekleri damga vergisi miktarını öğrenebiliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu vergi beyannamelerinde uygulanan damga vergisi tutarları tablosu aşağıdadır.

VERGİ BEYANNAMELERİNDE 2016 YILI İÇİN UYGULANAN DAMGA VERGİSİ TUTARLARI

Yıllık gelir vergisi beyannameleri 47,80 TL
Kurumlar vergisi beyannameleri 63,80 TL
Katma değer vergisi beyannameleri 31,50 TL
Muhtasar beyannameler 31,50 TL
Diğer vergi beyannameleri (damga vergisi beyannameleri hariç) 31,50 TL
Elektronik ortamda birlikte verilen muhtasar beyanname ve sigorta prim bildirgesinden sadece muhtasar beyanname için 37,40 TL

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*