Damga vergisi kira sözleşmeleri yapıldığında ödenebilen bir vergi türüdür ve vatandaşların en çok merak ettiği konulardan birisi de kira sözleşmesi uzatılırsa, damga vergisi ödenir mi sorusunun yanıtıdır. Bu tür sorularda ilgili düzenlemeye bakılması gerekmektedir Uzatılan kira sözleşmelerinde şerh durumuna ve yeni bir sözleşmenin imzalanıp imzalanmadığına bakılmaktadır.
Eğer vatandaşların yaptığı anlaşmalarda sözlü olarak ya da aynı sözleşmenin yeni bir anlaşma imzalanmadan devam ettirildiği hallerde herhangi bir damga vergisi ödenmesine gerek yoktur. Fakat yeni bir sözleşme imzalanırsa, bu sözleşme Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/A-2 fıkrasına göre damga vergisi gerektirecektir.
Damga vergisi resmi olarak yapılan işlemlerde alınan bir ödeme türü olup, damga vergisinin alınıp alınmadığı işlemler detaylı olarak belirtilmiştir. Yukarıda yer alan bilgiler doğrultusunda kira sözleşmesi gibi işlemlerde damga vergisi alınabilmektedir. Fakat bazı kriterlere göre alındığından dolayı damga vergisi için kişilerin prosedürleri öğrenmesi gerekmektedir. Kira sözleşmesinin yapılması sırasında bazı durumlada damga vergisi alınırken, bazı durumlarda damga vergisi alınmamaktadır. Bu bakımdan iki durum arasındaki damga vergisi ayrımın iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Damga vergisi için GİB resmi internet sitesi üzerinden de bilgi alınabilmektedir. GİB tarafından yapılan rehber niteliğindeki paylaşımlarda damga vergisinin alınması gereken durumlar için detaylı bir şekilde bilgi verilmiştir. Bu açıdan herhangi bir sorun olmadan konuyla ilgili tüm detaylar öğrenilebilir.
Leave a Reply