Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye’de vatandaşa hizmet vermekte olan diğer tüm kurumlar gibi modern dünyanın olanaklarını en iyi şekilde kullanmaktadır. Vatandaşların günümüz modern dünyasının koşulları çerçevesinde kaliteli bir hizmet alabilmesi amacı ile Gelir İdaresi Başkanlığı, pek çok konuda olduğu gibi fatura konusunda da interneti etkin bir şekilde kullanmaktadır.
Bu noktada GİB e-fatura sistemini aktif olarak vatandaşların hizmetine sokan Gelir İdaresi Başkanlığı, hem vatandaşların faturalarını daha kolay bir şekilde temin edebilmesi ve faturalarına daha hızlı ulaşabilmesine olanak sağlamak hem de faturalardan oluşan gereksiz kağıt ve kırtasiye tüketiminin ortadan kaldırılmasını amaçlamaktadır.
GİB E-Fatura Kimler İçin Geçerli
04.12.2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olan mükellefler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına (ciro) sahip olanlar kapsama dahil olmaktadır.
Ayrıca 06.06.2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükellefler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına olan mükellef kapsama dahil olmaktadır.
Bu her iki grup içinde 01.09.2020 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurmak ve 31.12.2020 tarihine kadar GİB e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunmaktadır.
E-Fatura Portalı Test Uygulaması
Yürürlüğe giren e-fatura portalı hakkında kullanıcılara fikir vermek maksadı ile oluşturulmuş olan e-fatura test uygulamasına giriş yapmak için aşağıdaki yönergeleri takip etmelisiniz.
- Kullanıcı Öner butonuna tıklayın.
- Örnek bir Kullanıcı Adı ve Şifre‘nin oluşturulmasını bekleyin.
- Giriş butonuna tıklayarak sisteme giriş yapın.
3 adet gelen e-faturamızda “HEDEFTEN SISTEM YANITI BASARISIZ GELDI(1230:GECERSIZ IMZA)” hatası alıyoruz. Ne yapmalıyız?