BASİT USUL VERGİDE BEYANNAME VE VERGİ ÖDEME ZAMANLARI NE ZAMAN?


Basit usulde vergiye tabi olan kişiler için en büyük soru işaretlerinden bir tanesi beyannamelerini ne zaman verileceği ve bu beyannamelere bağlı olarak ödeme işlemlerinin hangi aylarda gerçekleşecektir. Basit usule tabi mükelleflerin beyanname ve ödeme ile ilgili işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından resmi olarak tüm mevzuatlar hazırlanmış durumdadır.

Bu mevzuatlar dâhilinde kişilerin yapacağı işlemler belirlenmiş ve bu kriterler dahilinde İşlemlerin yapılması mecburi tutulmuştur. Basit usulde vergi ödemekle yükümlü kişilerin bu ödeme tarihleri arasında ödeme yapması çok önemlidir.

Aksi halde tüm cezalar ve yaptırımlar kişilere yeniden uygulanabilecektir. Basit usulde vergiye tabi olan kişilerin beyannamelerini Şubat ayı içerisinde vermesi gerekmektedir. Şubat’ın 25’ine kadar süren bu süreç içerisinde beyannamelerinin verilmesi ile birlikte hesaplama işlemleri yapılmaktadır. Ödeme işlemleri ise yine Şubat ayında başlamakta ve Haziran ayına kadar devam edebilmektedir. Basit usulde vergi ile birlikte ticari kazancı bulunan kişiler için ayrı işlemlerin yapılması gerekmektedir.

Bu tür durumlarda ise ek kazançların beyannamesinin verilmesi gerekmektedir. Ek kazançlar için beyanname verilecek olan ay Mart’tır arttır ve ödemeler de Mart ayından başlayarak Temmuz ayına kadar sürmektedir.

Belirtilen aylar arasında yapılan ödemeler sayesinde kişiler Herhangi bir sorun yaşamadan tüm resmi işlemlerini yerine getirmiş olur.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*