Bir yıl içerisinde tamamlanmayan inşaat işlemlerde, tevkifat yapılıp yapılmayacağı konusunda gerekli düzenlemeler yapılmış durumadır. Buna göre kurumlara hak ediş ödemeleri üzerinden yüzde 3 oranında tevkifat yapılmasına karar verilmiştir.
Konsorsiyum olarak yapılan işlemlerde ise bazı şartlar aranmaktadır. Buna göre konsorsiyum tanıtımı için tüm şartların sağlanmış olması, yapılacak işlemlere dair detayların belirlenmesi gibi detayların yararlanması ile birlikte kurumların tevkifat kapsamında işlemleri yapılacaktır. Aynı zamanda inşaat işlemleri için de yine vergi kesintisini yapılması kanunlarla sağlanmıştır. Bu bakımdan belirtilen şartlarda, uygulamaların tamamı uygulanacka ve düzenlemelerden kişilerin yararlanması sağlanacaktır.
Konsorsiyum Nedir?
Konsorsiyum bir amaç için birliktelik kararı almış ve bir anlaşma ile birlikte şirketler arasındaki ilişkilerin belirlendiği birlikteliktir. Konsorsiyumda en az iki şirket bulunması zorunludur. Merkezi bir yönetim oluşturulurken, diğer kuruluşlar bu merkezi yöntem etrafında toplanmakta ve ortak amaca yönelik yapılacak çalışmaları buna göre yapmaktadır.
Konsorsiyum sürekli bir birliktelik değildir. Belirtildiği gibi bir amaç için bir araya gelindiği için amacın gerçekleşmesi sonrasında şirketler birliği dağılımı olmaktadır. Konsorsiyum dağılımı sonrasında ise şirketlerin amacın gerçekleşmesi ile birlikte elde edilen kardan payına düşen alınmaktadır. Bu açıdan bakıldığında şirketler birliği belli bir kar elde etmek ya da sosyal sorumluluk gibi faaliyetlerde bir araya gelen, amaca ulaşıldığında da üyelerin tekrar kendi şirketlerinde faaliyetlerini yürüttüğü bir geçici ortaklık türüdür.
Tevkifat Nedir?
Tevkifat, gelir vergisi gibi resmi ödemelerden yapılan kesintilerdir. Kesinti yapılabilmesi için mevzuatta detaylı olarak hangi hallerde işlemlerin yapılabileceği belirlenmektedir. Bu bakımdan mevzuattaki maddelere bakarak hangi durumlarda Tevkifatın geçerli olduğu öğrenilebilir. Tevkifatın diğer bir anlamı ise tutuklama anlamındadır fakat vergi ve ekonomi piyasasında bu tür bir anlamda kelime kullanılmamaktadır.
Leave a Reply