KESİN TEMİNAT MEKTUBU ÖRNEĞİ ( 84 SIRA NOLU KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞ )


Günümüz modern vergi ve ticaret hukuku kapsamında işleyişin en uygun biçimde oluşturulabilmesi ve hem iş alanın hem de işi verenin haklarının korunabilmesi amacı ile uygulanmakta olan çeşitli hususlar bulunmaktadır. Türkiye’de modern toplum anlayışı gereğince Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen vergilendirme çalışmaları ile denetleme, tespit ve uygulamaların en doğru şekilde gerçekleştirilebilmesi sağlanıyor. Özellikle de kurumsal alanda işleyişin bir denetleme mekanizması altında en nizami bir şekilde yürürlüğünün sürdürülebilmesi ve aynı zamanda da kamu geliri açısından Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Türkiye’de vergi türleri aracılığıyla kapsam dahilindeki mükelleflere yönelik olarak vergilendirmeler gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda kesin teminat mektubu şeklinde bir olgu finans ve ekonomi dünyasında kendisine yer buluyor.

Türkiye sınırları içerisinde veya sınırları dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişiler tarafına bir malın teslimi, bir işin yapılması veya bir borcun vade döneminde ödenmesi gibi konularda, söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda, belirli bir tutarı kayıtsız, şartsız ödeneceğinin bir mektupla taahhüt edildiği bir tür kredi uygulamasıdır. Günümüzde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kesin teminat mektubu örneği mükelleflere sunulmaktadır. Özellikle de günümüz modern teknolojisini en aktif şekilde kullanarak, dijital platformda aktif bir hizmet politikası yürüten Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet üzerinde yer alan bu örnek mektubu ile bu uygulamanın avantajlarından çok daha kolay bir şekilde yararlanabilme imkanına sahip olunabiliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi web portalı üzerinden kolay bir şekilde ulaşılabilen kesin teminat mektubu örneği ise 84 sıra numaralı Katma Değer Vergisi Kanunu genel tebliğine odaklı olarak hazırlanmaktadır. Böylelikle mükelleflerin çok daha kolay bir şekilde ilgili kesin teminat mektubunu oluşturabilmesi sağlanabilmektedir.

Kesin Teminat Mektubu Örneği için;

http://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/dilekcematik/kesin-teminat-mektubu-ornegi-84-sira-nolu-katma-deger-vergisi


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*