EMLAK VERGİSİNDEKİ BİNA, ARSA VE ARAZİ NE DEMEKTİR?


Emlak vergisi ile ilgili yapılacak işlemlerde emlak vergisine tabi olan taşınmazlar için çeşitli tanımlar kullanılmaktadır. Bu tanımlar içerisinde ise bina, arsa ve arazi gibi tanımlar bulunmaktadır. Buna göre tanımların ne ifade ettiği de önem kazanmaktadır. Hazırlanan mevzuatta bu kavramlar detaylı olarak tanımlanmış durumdadır. Buna göre;

Bina, kara ya da su üzerindeki sabit inşaatların tamamını kapsamaktadır. Seyyar ev ve ya çadırlar bina olarak kabul edilmemektedir .Arazi, sadece sınırları belirlenmiş olan kara parçasıdır.

Arazi: Sınırları yeterli vasıtalarla belirlenmiş, yatay ve düşey sınırları bulunan yeryüzü parçasıdır.

Arsa: belediye tarafından parsellenmiş olan alanlardır.

Emlak vergisi kişilerin yıl içerisinde iki taksit halinde ödemesi gereken bir ödemedir. Vergi ödemelerinde belediyeler üzerinden işlemler yürütülmelidir. Her belediyede emlak vergilerinin ödenmesi için tahsilat servisi oluşturulmuş ve emlak vergisi ödeme zamanında bu servis üzerinden ödemenin yapılması gerekmektedir.

Emlak vergisi ödemekle yükümlü olan kişilerin ilgili ödeme dönemlerinde direk servis üzerinden ödeme yapması mümkün olurken, aynı zamanda online olarak da ödemeler yapılabilmektedir. Ödemelerin yapılması sırasında kişilerin belediyeler tarafından oluşturulan online sistemleri kullanması gerekmektedir. Online ödeme yapılması kolaylık sağladığı gibi kişilerin kurumlara gitmesine gerek kalmadan ödemelerini yapabilmesi sağlanmıştır. Fakat online olarak yapılacak ödemeler için tüm belediyelerde imkan bulunmamaktadır. Bu tür durumlarda online ödeme yapmak yerine kişiler belediyelere giderek emlak vergisi ödemelerini yapması gerekmektedir.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*