VERGİ TAKVİMİ


Modern toplum anlayışı çerçevesinde devletler tarafından kapsam ve türleri değişkenlik gösterebileceği şekilde kamu hizmetlerini karşılayabilmek amacıyla, gerçek ve tüzel kişilerden kanun kapsamı dahilinde ödemeler alınmaktadır. Kamu hizmetlerinin finansmanının sağlanabilmesinin yanı sıra ülke ekonomisi ve piyasası içerisinde denetleme ve düzenlemelerinde çok daha nizami bir şekilde gerçekleştirilebilmesi yönünden vergilendirme hizmetleri uygulanmaktadır. Türkiye’de vergilendirme hizmetleri Maliye Bakanlığı bünyesinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir.

Günümüz Türkiye’sinde vergilendirme hizmetlerinde vergi sisteminin değişken yapısına göre farklı beyan ve vergi ödeme tarihleri belirlenebiliyor. Yıllık bazda oluşturulan vergilendirme sistemlerinde özellikle yılın belirli tarih aralıklarında veya dönemlerinde vergi mükellefi tarafından vergi beyan ya da vergi ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu yüzden Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yeni yıl öncesinde gelecek yılı kapsayan bir vergi takvimi hazırlanmaktadır. Vergi mükellefleri de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan bu vergi takvimiyle birlikte yıl içerisinde mükellefiyetinden doğan vergi beyanı ya da vergi ödeme yükümlülüklerini ne zaman yerine getirmesi gerektiği bilgisini alabilme şansına sahip olabiliyor. Özellikle de vergi beyan ve vergi ödeme işlemlerinde çeşitli süreçlerin işleniyor olması vergi takviminin çok önceden belirlenmesi vergi mükelleflerinin işlem planlamalarını ve hazırlıklarını çok daha uygun bir şekilde gerçekleştirebilme şansına sahip olmasını sağlar.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl için yeniden hazırlanan vergi takvimlerine göre 2020 yılının son döneminde 2016 yılı için uygulanacak vergi takvimi tablosu da kamuoyuyla paylaşılmıştı. Vergi mükellefleri 2016 yılı içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan bu vergi takviminden vergi beyan tarihlerini ve vergi ödeme tarihlerini ayrıntılı bir şekilde öğrenebilme şansına sahip olabiliyor. Vergi tablosu dahilinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan online hizmet uygulaması üzerinden aylık bazda vergi takviminde bulunan işlem tarihlerini görebilme imkanı bulunuyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Vergi Takvimi sorgulama sayfası ise;

http://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/vergi-takvimi?date_filter%5Bvalue%5D%5Bmonth%5D=1&date_filter%5Bvalue%5D%5Byear%5D=2016 adresinde yer almaktadır.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*