KURUMLAR VERGİSİNDE İNDİRİM İÇİN BAĞIŞ NASIL HESAPLANIR?


Kurumlar Vergisi ile ilgili işlemlerde yardım ve bağışların yapılması halinde bir takım indirimler uygulanmaktadır. Ödenecek olan bu miktarların ya da yapılacak olan indirimler için mevzuatlarda detaylı bir şekilde hesaplamalar belirtilmiştir.

Bu kapsamda, kurumlar vergisi ödeyecek olan firmaların, % 5’lik sınırları için indirim hakkı sağlayacak olan bağış miktarları için detaylı bir şekilde hesaplama işlemleri belirlenmiştir. Firmalar mevzuattaki bu hesaplama işlemlerine göre kolay bir şekilde işlem yapabilir. Bağış miktarı, iştirak kazançları istisnası ile geçmiş yıl zararlarının toplanması ve bu toplam miktarın ticari bilanço karından çıkartılması gerekmektedir.

Kurumlar tarafından ödenmesi zorunlu olan kurumlar vergisinde kurumların gelirleri dikkate alınmaktadır.Fakat bu konuda belirtildiği gibi yardım, bağış ve destek gibi giderlerin hesaplamalara nasıl dahil edileceği konusunda kararsızlıklar olabilmektedir. Bu tür durumlarda mutlaka resmi prosedürlerin takip edilmesi gerekmektedir.Kurumlar vergisi için hazırlanan rehber ve bilgi verici yazıların okunması bu konuda yeterli olacaktır. Üstelik yapılan değişiklikler hakkında da bu sayede haberdar olunması mümkündür.

Bağışlarda yüzde 5’lik bir sınırın olması, kurumların yapacağı bağışların tümünü yansıtmasını engellemektedir. Bu açıdan vergi üzerinden yapılacak işlemlerde yardım miktarının önemi olmaksızın yüzde 5 üzerinden işlem yapılmaktadır. Bu bakımdan kişiler maksimum yüzde 5 oranında kurumlar vergisi üzerinden bir indirim elde edebilmektedir. Daha fazla indirim konusunda talebi bulunan kişilerin ise resmi mevzuatlar gereği yapacağı herhangi bir işlem bulunmamaktadır.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*