GEÇİCİ VERGİLERDE ESAS KAZANÇ NASIL BELİRLENİR?


Geçici vergi ödemekle yükümlü olan kişi ve firmaların esas kazançları da belirlenmiştir. Bu konuda hazırlanan mevzuata göre mükelleflerin 3, 6, 9 ve 12 aylık mali tabloları önem kazanmıştır. Gelir Vergisi Kanunu’nda 120. Maddede belirtilen durumlara göre kişilerin esas kazançları belirlenmektedir. Fakat bu konuda vatandaşlar ilk olarak geçici vergi ödemekte ve esas kazançlarının belirlenmesinin ardından ödedikleri vergilere ek ödeme ya da iade almaktadır.

Bu konuda gerekli olan mevzuatların hazırlanmış olması gerek geçici vergilerin tespit edilmesi gerekse de esas kazançların tespit edilmesinde kolaylık sağlamakta ve vatandaşlar mevzuatlara uygun olarak işlem yaparak bu konudaki ihtiyaçlarını giderebilmektedir.

Geçici vergilerde ortalama bir şekilde hesaplama yapılmaktadır. Bu doğrultuda üç ayda bir ödenen vergi için üç aylık dönemdeki kazançların ortalaması hesaplanarak, bir sonraki dönem için geçici verginin ne kadar ödeneceğine karar verilecektir. Kurumların gelirlerinin ne kadar olduğu konusunda tüm gider ve gelir kayıtlarına bakılarka beyaname üzerinden hesaplama yapılabilmektedir.

Geçici vergi ödemelerinde tüm prosedürler bu şekilde işlemektedir. Kişilerin geçici vergi ödemesinde bu tür durumlara dikkat etmesi yeterli olacaktır. Böylece vergi ödemelerinde gerekli işlemler kolay bir şekilde vergi açısından herhangi bir eksik işlemin yapılması önlenecektir. Sizler de vergi gibi işlemlerinizde online olarak sunulan imkanlardan yararlanabilir. Üstelik Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geçici vergi gibi resmi işlemlerde hangi prosedürlerin geçerli olduğunu detaylı olarak kişiler için aktarmıştır.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*