FATURA DÜZENLEME SINIRI


Türkiye’de ticari alanda faturalandırma işlemleri vergi takibi ve denetlemesinin yanı sıra gelir-gider kayıtlarının daha nizami biçimde kayıt altına alınabilmesi açısından çok büyük bir önem arz ediyor. Özellikle ülke bazında fatura işlemleri göz önüne alındığında ekonomik düzenlemeler açısından son derece hayati bir önemi bulunuyor. İşletmelerin artık mal veya hizmet alım ya da satış işlemleri için kesinlikle işlemi faturalandırmaları gerekiyor. Ancak Türkiye’de uygulanan fatura dışında fiş uygulamaları bulunuyor. Bu sebeple de Türkiye’de birinci ve ikinci sınıf tacirler ile defter tutma yasal zorunluluğuna sahip olan çiftçiler, mal veya hizmet satışlarında devlet tarafından belirlenen en alt limit üzerinden fatura düzenlemek yerine fatura yerine geçen diğer belgeleri kullanabilme hakkına sahip oluyor.

Ancak bu uygulamada malı veya hizmeti alan taraf fatura talebinde bulunuyorsa, tacir/çiftçi fatura düzenlemesi gerçekleştirmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda devlet tarafından belirlenen alt limite fatura düzenleme sınırı tanımlaması yapılmaktadır. Bu sınırlandırma dahilinde işletme ve çiftçilerin fatura düzenleme sınırının altında gerçekleştireceği mal veya hizmet satışlarında, fatura yerine geçen ve düzenlemek zorunda olduğu belgeler ise;

*Perakende satış fişleri

*Yaza kasa fişleri şeklindedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen fatura düzenleme sınırı her yıl sonunda gelecek yıl için yeniden belirlenerek tebliğ ile ilanı gerçekleştirilir. Böylelikle Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen tebliğ ile belirtilen yürürlülük tarihinden itibaren uygulanmaya başlanır. Ancak fatura düzenleme sınırı altında bulunan mal veya hizmet satışlarında devlet tarafından belirlenen bazı ayrıcalıklı durumlar bulunmaktadır. Misal olarak işletmelerin fatura kesme sınırının alt limitinin altında kalan demirbaş alımlarında, demirbaş doğrudan gider olarak kayıt altına alınabilmektedir. Ancak fatura düzenleme sınırı istisnası KDV hariç tutarlar üzerinden belirleme uygulanmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen 2016 yılı fatura düzenleme sınırı tablosu aşağıdadır.

FATURA DÜZENLEME SINIRI

(V.U.K. MADDE:232)(*)

YILLAR TUTAR İLGİLİ GENEL TEBLİĞ
2016 900 VUK Genel Tebliği Sıra No:460
2020 880 VUK Genel Tebliği Sıra No:442
2014 800 VUK Genel Tebliği Sıra No:432
2020 800 VUK Genel Tebliği Sıra No:422
2012 770 VUK Genel Tebliği Sıra No:411
(*) Satılan emtia veya ifa edilen hizmet bedelinin yukarıdaki hadleri geçmesi veya bedel söz konusu tutarın altında kalmakla beraber nihai tüketicinin istemesi halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*