ESNAF MUAFLIĞINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?


193 sayılı Gelir Vergisi ile birlikte esnaf muaflığı kavramı getirilerek, bu konuda gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemede yer alan tüm iş kolları, esnaf muaflığından yararlanabilecektir.

Esnaf Muaflığından Kimler Yararlanabilir?

  • Gezici olarak bir işle ilgilenen ve herhangi bir iş yeri olmayan kişiler
  • Bir iş  yerine bağlı olmadan musluk tamiri, ayakkabı tamircisi, boyacı ve berber gibi hizmetleri veren kişiler
  • Köyleri dolaşarak köylere bir iş yerine bağlı olarak yeni bir iş yeri açan kişiler,
  • Hayvanlarla nakil işlemleri yapan kişiler,
  • Evde üretilen el işi ürünleri satan kişiler
  • Ev ev dolaşan ve hurda toplayarak, hurdacılıktan geçimini sağlayan kişiler

Esnaf muaflığı sadece belirtilen kriterlere taşıyan kişilere verilmektedir. Belirtilen kriterleri taşımayan fakat herhangi bir şekilde sahtecilik yaparak bu esnaf muaflığından yaralanan kişilerin tespit edilmesi halinde ceza verileceğinden dolayı kişilerin bu konuda herhangi bir şekilde ihmalle bulunmaması gerekmektedir.

Esnaf muaflığı pozitif ayrımcılık kapsamında yapılan ve kişilerin işlerini kolaylaştırması amaçlanan bir düzenlemedir. Düzenlemeden sadece kriterleri sağlayan kişilerin yararlanması gerektiği unutulmamalıdır. Esnaf muaflığı ile ilgili güncel düzenlemeler hakkında bilgi almak için ilgili dönem içerisinde yeniden araştırma yapmanız gerekebilecektir. Şartlarda yapılacak değişiklikler ile birlikte daha fazla kişi esnaf muaflığından yararlanma imkanı bulabilir. Bu konuda güncel dönemdeki şartlar geçerli olacağından dolayı konuyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılması da söz konusu olabilecektir.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*